Tuotetietoa ja reseptejä

Tässä osiossa kerromme tuotteistamme ja muutamasta reseptistä. Nautinnollisia makuhetkiä!

Tuotteisto

Metsäranta tuottaa ja myy porsaan- ja peuranlihaa sekä lihajalosteita. Kaikki tuotteemme ovat joutsenmerkkituotteita.

Pätkät ovat grillimakkaroita ja sopivat grillin lisäksi uunimakkaraksi, keittoon ja pannulle. Grillaa 80% lihaa sisältävät makkarat pienemmällä lämmöllä.

E-koodit ovat säilöntäaine E250, hapettumisenestoaine E300/E301/315, stabilointiaine E450/E452 ja aromivahvenne (glutamaatti) E621.

1. Porsaanlihamakkarat

Aurispätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, SINIHOMEJUUSTO 8%, kamara, suola, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 78%, suolaa 1,7%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Bratupätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, kamara, suola, KANANMUNA, mausteet mm. SOIJA, SINAPINSIEMEN, valkosipuli, kumina, E250, E315, E450, E621. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Hanipätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, hunaja, chili, suola, kamara, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Jalopätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, suola, vähälaktoosinen CHEDDARJUUSTO 6%, jalapeno 6%, kamara, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. VÄHÄLAKTOOSINEN, GLUTEENITON.

Jalopätkä voitti Akateemisen kiuasseuran Vuoden makkara -kilpailun 2019! Hyvä Jalo!

Lihapätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, suola, kamara, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Makupätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, kamara, suola, mausteet mm. SELLERI, muskotti, korianteri, timjami, fenkoli, E250, E315, E450. Lihaa 73%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Metsärannan lenkki 360g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, kamara, suola, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 77%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Metsärannan mutka 350g (yleisruokamakkara, muovikuoressa). Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, kamara, suola, mausteet mm. SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Metsärannan nakki 320g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, kamara, suola, mausteet mm. SELLERI, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Metsärannan ryynäri 360g (ryynimakkara). Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, OHRASUURIMO, perunajauho, kamara, sipuli, verijauhe (sika), mausteet mm. SINAPINSIEMEN, E250, E450. Lihaa 62%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, SISÄLTÄÄ GLUTEENIA.

2. Peuranlihamakkarat

Iso Peura 480g (pitkä peuranakki). Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, kamara, perunajauho, suola, mausteet mm. SINAPINSIEMEN, valkosipuli, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peuragrillipätkä 360g. Metsärannan sianliha (Suomi) 70%, suomalainen valkohäntäpeuranliha 30%, vesi, kamara, suola, perunajauho, mausteet mm. SINAPINSIEMEN, SELLERI, valkosipuli, E250, E315, E450. Lihaa 75%, suolaa 1,6%, rasvaa 25%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peuralenkki 360g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, perunajauho, kamara, suola, mausteet mm. SELLERI, SINAPINSIEMEN, E250, E315, E450. Lihaa 77%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peuranakki 320g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, kamara, perunajauho, suola, mausteet mm. SINAPINSIEMEN, valkosipuli, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peurapätkä 360g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, kamara, verijauhe (sika), suola, mausteet mm. SINAPINSIEMEN, SELLERI, E250, E315, E450. Lihaa 80%, suolaa 1,6%, rasvaa 17%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peurasalami 230g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 80%, Metsärannan sianliha (Suomi) 20%, suola, mausteet mm. SINAPPI, valkopippuri, korianteri, maltodekstriini, glukoosi, E250, E300. Valmiiseen tuotteeseen käytetty 137g lihaa. Voimakassuolainen, suolaa 4,3%, rasvaa 23%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Vaihtoehtona Peurasalami 700g.

3. Kokolihajalosteet

Maalaishyytelö 280g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, gelatiini (sika), suola, E250, E315, E450. Lihaa 70%, suolaa 1,6%, rasvaa 3%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peurahyytelö 280g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha, vesi, gelatiini (sika), suola, E250, E315, E450. Lihaa 70%, suolaa 1,6%, rasvaa 3%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Palvelu- ja tukkumyyntiin hyytelöt ovat n 4,5 kg levynä vakumissa.

Peurapalvi 150g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha, vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,8%, rasvaa 6%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Vaihtoehtona on Peurapalvi n 1 kg.

Uunipalvi 200g (rasvaton). Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,8%, rasvaa 6%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Palvelu- ja tukkumyyntiin Uunipalvi on vakumissa n 8 tai 4 kg.

Lampaan palvi n 1kg. (kausituote 1.12.-30.4.) Suomalainen lampaanpaistiliha, vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,8%, rasvaa 6%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peuran palvipaisti n 1kg. Suomalainen valkohäntäpeuranliha, vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,8%, rasvaa 6%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Uunifile n 1,5kg (ulkofile). Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,5%, rasvaa 6%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Uunikassler n 2kg (niska). Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,5%, rasvaa 12%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Uunikylki n 4kg. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, suola, E250, E315, E452. Lihaa 95%, suolaa 1,5%, rasvaa 18%. LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

4. Jauhelihat ja käristys

Peurajauheliha 400g (pakaste). Suomalainen valkohäntäpeuranliha 100%, rasvaa 3%.

Peuran paistijauheliha 400g (tuore, vain riista-aikana). Suomalainen valkohäntäpeuranliha 100%, rasvaa 3%.

Peurakäristys 300g (pakaste). Suomalainen valkohäntäpeuranliha 100%, rasvaa 2%.

Popejauheliha 400g (pakaste, riista-aikana myös tuoretta). Metsärannan sianliha (Suomi) 70%, suomalainen valkohäntäpeuranliha 30%, rasvaa 18%.

Popejauhelihassa on peurajauhelihaa hieman rasvaisempi koostumus ja Pope sopii hyvin esimerkiksi jauhelihapihveihin.

Porsaan paistijauheliha 400g (tuore). Metsärannan sianliha (Suomi) 100%, rasvaa 5%.

Porsaan jauheliha 400g (tuore). Metsärannan sianliha (Suomi) 100%, rasvaa 18%.

Palvelu- ja tukkumyyntiin tuotteet ovat n 4,5 kg pusseissa.

5. Säilykkeet ja sinappi

Patasäilykkeisiin lisätään vain 2 dl vettä ja ne ovat valmiita lämmitettäväksi. Lihasäilykkeet valmistetaan ja lämmitetään kuten liha.

Hirvipata 400g. Suomalainen hirvenliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika). Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LISÄAINEETON, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Hirvisäilyke 400g. Suomalainen hirvenliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika), E250, E301. Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Metsärannan sinappi 350g. Suomalainen sokeri 46%, vesi, suola, etikka, SINAPINSIEMEN. Lihaa 0%, suolaa 1%, rasvaa 6%. LISÄAINEETON, GLUTEENITON.

Peurapata 400g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika). Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LISÄAINEETON, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Peurasäilyke 400g. Suomalainen valkohäntäpeuranliha 70%, Metsärannan sianliha (Suomi) 30%, vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika), E250. Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LISÄAINEETON, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Possupata 400g Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika). Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LISÄAINEETON, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Possusäilyke 400g. Metsärannan sianliha (Suomi), vesi, perunajauho, suola, luomumausteet, gelatiini (sika), E250, E301. Lihaa 90%, suolaa 1,2%, rasvaa 11%, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Retkieväs 400g. Metsärannan sianliha (Suomi), suomalainen peruna 39%, vesi, perunajauho, suola, sipuli, luomumausteet. Lihaa 56%, suolaa 1,1%, rasvaa 8%, LISÄAINEETON, LAKTOOSITON, GLUTEENITON.

Retkieväs on suoraan valmis lämmitettäväksi ja syötäväksi.

 

Reseptejä

Oheisissa resepteissä on pari yksinkertaista ja hyvää reseptiä peurapaistin, -jauhelihan ja -käristyksen valmistamiseen sekä pari hieman vaativampaa ohjetta.

Peuratartar ja piparjuurimajoneesi

Metsärannan peurajauheliha 400g

Oliiviöljyä

Suolaa ja mustapippuria

Varaa sopiva määrä jauhelihaa ja sekoita lihaan öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele mielestäsi sopivan muotoisia pihvejä. Mikäli teet alkuruoaksi, tee pihveistä riittävän pieniä.

Vierelle sopii piparjuurimajoneesi:

1 keltuainen

2 dl rypsiöljy

1 rl piparjuuritahnaa

Sitruunamehua

Suolaa ja mustapippuria

Erottele keltuainen kulhoon, sekoita joukkoon piparjuuri, sitruunamehu (mausteena), suola ja pippuri. Esisekoita. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhana, samalla sekoittaen.

Peurapaisti

Peurapaistin perusversiossa käytämme Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia. Mikäli haluat vieläkin juhlavamman peurapaistin, käytä Metsärannan peuran sisä- tai paahtopaistia. Kastikkeeksi sopii esimerkiksi punaviinikastike.

Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia n 500g

Oliiviöljyä

1-2 Rosmariinin oksaa

3-4 valkosipulinkynttä

Voita

Tee paistista kalvoton. Sulata voi pannulla ja lisää murennettu valkosipuli. Lisää joukkoon oksa rosmariinia ja ruskista paisti molemmilta puolilta. Kypsennä uunissa 180 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 52 astetta. Ota paisti uunista ja anna paistin vetäytyä noin 10-20 min ilman foliota. Sisälämpötila nousee vielä pari astetta.

Peurapaisti-, tartar- ja majoneesireseptit on sovellettu Matti Liipon resepteistä.

Paseon Peuraburger

Paseo Cafe&Grill on myynyt menestyksellä kevyesti tuunattua peuraburgeria. Paseo on Lauttasaaressa Helsingissä, Itälahdenkatu 1a.

Metsärannan peurajauheliha 400g

Gruyere-juusto

Puolukkamajoneesi

Marinoitu punasipuli

Mummonkurkkua

Briossileipä

Ranskalaiset

Puolukkamajoneesi ja marinoitu punasipuli tehdään perinteiseen tapaan. Muotoillaan jauhelihasta noin 200 grammaiset pihvit. Pihvit paistetaan hiiligrillissä, jolloin niihin saadaan mieto savun maku. Grillissä pihvi paistetaan toiveiden mukaiseen kypsyyteen ja laitetaan vähäksi aikaa matalaan lämpöön lepäämään. Pinnalle runsaasti sormisuolaa ja pippuria. Juusto sulatetaan vielä lyhyellä paistolla grillissä. Sämpylät paistetaan kevyesti tasoparilalla ja rakennetaan burger: ensin levitetään majoneesia maun mukaan, sitten salaatinlehti, pihvi juustopäällysteellä, sipulit ja mummonkurkut. Voit vielä lisätä päälle majoneesia, jos niin haluat. Kansi kiinni ja kunnolla friteeratut ranskalaiset viereen tarjoilulautaselle ja herkuttelemaan!

Peurakäristys

Peurakäristyksen valmistaminen on erinomaisen helppoa. 12-vuotiaskin valmistaa itse - ainakin pienellä opastuksella - aterian kokolihasta ja on tyytyväinen makuun.

Metsärannan peurakäristys 300g

Voita

(Ruokakermaa)

Suolaa ja mustapippuria.

Sulata voita pannulla, lisää vähitellen jäiset peurakäristyspalat ja muserra (käytä muovista tai puista lastaa jos pannusi on teflon-pintainen). Ruskista peurakäristystä kunnes kaikki palat ovat ruskeita. Lisää voita käristyksen aikana jotta liha pysyy mehevänä ja lisää loppuvaiheessa suola sekä mustapippuri.

Kokeile vierelle itsetehtyä mustikkahilloa. Voit pehmentää käristyksen makua entisestään lisäämällä paiston loppuvaiheessa tilkan kermaa.

Peurakäristys Savoyn tapaan

Yli 18-vuotiaat voivat kokeilla hieman edistyksellisempää Savoyn peurakäristystä, karamellisoitua sipuli-perunapyreetä ja puolukkasurvosta. Ravintola Savoy on Etelä-Espalla Helsingissä, Eteläesplanadi 14.

Savoyn peurakäristys

1 kg Metsärannan peurakäristystä

1 isohko sipuli, hienonnettuna

150 g voita

1 pullo olutta

2-3 dl vettä

1 rkl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata 50g voita keskilämmöllä, ruskista sipuli kevyesti ja siirrä sivuun

2. Lisää pannulle loput voista ja ruskista käristysliha useassa erässä

3. Yhdistä pannulle sipulit ja lihat. Lisää 1/2 oluesta ja keitä, kunnes olut lähes haihtunut.

4. Lisää loput oluet, vesi ja suola

5. Hauduta kannen alla hiljaa hymyillen, kunnes liha on mureaa. Vähintään 45 min.

6. Lisää hauduttamisen aikana tarvittaessa vettä.

7. Mausta pippurilla ja tarkista suolaisuus.

Jos haluaa tuunata käristystä, niin voit kokeilla lisätä 4. vaiheessa seuraavia makuja:

5 katajanmarjaa

loraus kahvia

2 laakerinlehteä

Karamellisoitu sipuli-perunapyre

4 keskikokoista sipulia 

750 g puikulaperunoita 

100 g voita 

2,5 dl maitoa 

50 g voita ruskistamiseen 

suolaa 

1. Kuori, puolita ja siivuta sipulit.

2. Paista sipulit voissa miedolla lämmöllä pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita 

3. Kuori perunat ja keitä suolaamattomassa vedessä kypsiksi. Valuta vesi pois ja soseuta perunat.  

4. Lisää huoneenlämpöinen voi, lämmin maito ja ruskistetut sipulit.  

5. Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan. 

Puolukkasurvos

300 g puolukoita 

150 g sokeria 

Soseuta varovasti sauvasekoittimella.

Myymälä - lihajalosteita viljapossusta ja riistalihasta