Tuotetietoa

Tässä osiossa kerromme hieman tuotteistamme ja muutamasta reseptistä. Nautinnollisia makuhetkiä!

Grillaus

Metsärannan makkarat ovat tyypillisesti lihaisia (noin 80% lihaa) eivätkä kovin rasvaisia. Ne kannattaakin grillata miedommalla lämmöllä jottei pinta pala ja varsinainen maku jää hiilen maun alle. Peuragrillipätkä on grillaajan yleismakkara joka sietää kovempaakin lämpöä.

Reseptejä

Oheisissa resepteissä on pari yksinkertaista ja hyvää reseptiä peurapaistin, -jauhelihan ja -käristyksen valmistamiseen sekä pari hieman vaativampaa ohjetta.

Peuratartar ja piparjuurimajoneesi

Metsärannan peurajauheliha 400g

Oliiviöljyä

Suolaa ja mustapippuria

Varaa sopiva määrä jauhelihaa ja sekoita lihaan öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele mielestäsi sopivan muotoisia pihvejä. Mikäli teet alkuruoaksi, tee pihveistä riittävän pieniä.

Vierelle sopii piparjuurimajoneesi:

1 keltuainen

2 dl rypsiöljy

1 rl piparjuuritahnaa

Sitruunamehua

Suolaa ja mustapippuria

Erottele keltuainen kulhoon, sekoita joukkoon piparjuuri, sitruunamehu (mausteena), suola ja pippuri. Esisekoita. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhana, samalla sekoittaen.

Peurapaisti

Peurapaistin perusversiossa käytämme Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia. Mikäli haluat vieläkin juhlavamman peurapaistin, käytä Metsärannan peuran sisä- tai paahtopaistia. Kastikkeeksi sopii esimerkiksi punaviinikastike.

Metsärannan peuran ulko- tai kulmapaistia n 500g

Oliiviöljyä

1-2 Rosmariinin oksaa

3-4 valkosipulinkynttä

Voita

Tee paistista kalvoton. Sulata voi pannulla ja lisää murennettu valkosipuli. Lisää joukkoon oksa rosmariinia ja ruskista paisti molemmilta puolilta. Kypsennä uunissa 180 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 52 astetta. Ota paisti uunista ja anna paistin vetäytyä noin 10-20 min ilman foliota. Sisälämpötila nousee vielä pari astetta.

Peurapaisti-, tartar- ja majoneesireseptit on sovellettu Matti Liipon resepteistä.

Paseon Peuraburger

Paseo Cafe&Grill on myynyt menestyksellä kevyesti tuunattua peuraburgeria. Paseo on Lauttasaaressa Helsingissä, Itälahdenkatu 1a.

Metsärannan peurajauheliha 400g

Gruyere-juusto

Puolukkamajoneesi

Marinoitu punasipuli

Mummonkurkkua

Briossileipä

Ranskalaiset

Puolukkamajoneesi ja marinoitu punasipuli tehdään perinteiseen tapaan. Muotoillaan jauhelihasta noin 200 grammaiset pihvit. Pihvit paistetaan hiiligrillissä, jolloin niihin saadaan mieto savun maku. Grillissä pihvi paistetaan toiveiden mukaiseen kypsyyteen ja laitetaan vähäksi aikaa matalaan lämpöön lepäämään. Pinnalle runsaasti sormisuolaa ja pippuria. Juusto sulatetaan vielä lyhyellä paistolla grillissä. Sämpylät paistetaan kevyesti tasoparilalla ja rakennetaan burger: ensin levitetään majoneesia maun mukaan, sitten salaatinlehti, pihvi juustopäällysteellä, sipulit ja mummonkurkut. Voit vielä lisätä päälle majoneesia, jos niin haluat. Kansi kiinni ja kunnolla friteeratut ranskalaiset viereen tarjoilulautaselle ja herkuttelemaan!

Peurakäristys

Peurakäristyksen valmistaminen on erinomaisen helppoa. 12-vuotiaskin valmistaa itse - ainakin pienellä opastuksella - aterian kokolihasta ja on tyytyväinen makuun.

Metsärannan peurakäristys 300g

Voita

(Ruokakermaa)

Suolaa ja mustapippuria.

Sulata voita pannulla, lisää vähitellen jäiset peurakäristyspalat ja muserra (käytä muovista tai puista lastaa jos pannusi on teflon-pintainen). Ruskista peurakäristystä kunnes kaikki palat ovat ruskeita. Lisää voita käristyksen aikana jotta liha pysyy mehevänä ja lisää loppuvaiheessa suola sekä mustapippuri.

Kokeile vierelle itsetehtyä mustikkahilloa. Voit pehmentää käristyksen makua entisestään lisäämällä paiston loppuvaiheessa tilkan kermaa.

Peurakäristys Savoyn tapaan

Yli 18-vuotiaat voivat kokeilla hieman edistyksellisempää Savoyn peurakäristystä, karamellisoitua sipuli-perunapyreetä ja puolukkasurvosta. Ravintola Savoy on Etelä-Espalla Helsingissä, Eteläesplanadi 14.

Savoyn peurakäristys

1 kg Metsärannan peurakäristystä

1 isohko sipuli, hienonnettuna

150 g voita

1 pullo olutta

2-3 dl vettä

1 rkl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata 50g voita keskilämmöllä, ruskista sipuli kevyesti ja siirrä sivuun

2. Lisää pannulle loput voista ja ruskista käristysliha useassa erässä

3. Yhdistä pannulle sipulit ja lihat. Lisää 1/2 oluesta ja keitä, kunnes olut lähes haihtunut.

4. Lisää loput oluet, vesi ja suola

5. Hauduta kannen alla hiljaa hymyillen, kunnes liha on mureaa. Vähintään 45 min.

6. Lisää hauduttamisen aikana tarvittaessa vettä.

7. Mausta pippurilla ja tarkista suolaisuus.

Jos haluaa tuunata käristystä, niin voit kokeilla lisätä 4. vaiheessa seuraavia makuja:

5 katajanmarjaa

loraus kahvia

2 laakerinlehteä

Karamellisoitu sipuli-perunapyre

4 keskikokoista sipulia 

750 g puikulaperunoita 

100 g voita 

2,5 dl maitoa 

50 g voita ruskistamiseen 

suolaa 

1. Kuori, puolita ja siivuta sipulit.

2. Paista sipulit voissa miedolla lämmöllä pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita 

3. Kuori perunat ja keitä suolaamattomassa vedessä kypsiksi. Valuta vesi pois ja soseuta perunat.  

4. Lisää huoneenlämpöinen voi, lämmin maito ja ruskistetut sipulit.  

5. Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan. 

Puolukkasurvos

300 g puolukoita 

150 g sokeria 

Soseuta varovasti sauvasekoittimella.

Myymälä - lihajalosteita viljapossusta ja riistalihasta